Minska matsvinnet

Visste du att den genomsnittliga svensken år 2021 slängde 15 kilo fullt ätbar mat, och hällde ut 18 kilo mat och dryck rakt ut i vasken? Det innebär ett stort slöseri med pengar och jordens resurser. Men genom några enkla steg kan du minska ditt matsvinn!

 

Planera

Grunden till att minska matsvinnet läggs redan innan maten kommit hem. Genom att hålla ordning i kylskåpet blir det lätt att få en överblick av vad du har hemma. Låt SmartStore™ Compact Clear hjälpa dig med detta.

Planera sen dina inköp och gör en ordentlig genomgång av vad du har i skåp och lådor innan du åker till mataffären. När du väl är i affären, tänk kortsiktigt och handlar inte mer än du kan göra av med innan det blir dåligt.

Förvara

Det kan låta självklart, men mat som förvaras rätt håller längre. En tumregel är att ju lägre temperatur, desto längre håller maten. Ofta finns information på förpackningarna som kan hjälpa dig.

De flesta matvaror mår bra av att förvaras i kylskåp, och ska sättas in så fort som möjligt. Undvik att låta smör och pålägg stå framme under långa helgfrukostar. Mat som närmar sig sitt bäst-före datum kan utan problem frysas in för att klara sig längre.

SmartStore Sustain

Tillaga

Ett av de viktigaste tipsen för att stoppa matsvinnet kan låta som det enklaste - att se till att ta lagom portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus!

Rester från dagens middag kan blir morgondagens lunch, överblivna ostskalkar och grönsaker kan användas som topping till en pizza, och bruna bananer blir till ett mumsigt bananbröd.

Mer tips och information hittar du hos Livsmedelsverket.