Färsk smak med gott samvete

Om du förvarar mat på rätt sätt sparar du både på plånboken och miljön. Med lite planering kan du få bättre måltider, en tjockare plånbok och ett grönare fotavtryck.

 

1. Använd lufttäta burkar och lådor

Förvara alltid mat i lufttäta lådor som håller maten fräsch längre och säkerställer att smak och lukt inte blandar sig med varandra. Använd bara livsmedelsgodkända plaster av hög kvalitet. SmartStore™ Vision erbjuder lufttät och modulär förvaring för torra livsmedel som pasta, nötter och flingor. Det lufttäta locket håller borta fukt, unken lukt, damm och insekter. Lådorna och burkarna är naturligtvis tillverkade av säker plast som är fri från BPA.

2. Förvara mat vid rätt temperatur

Förvaringstemperaturen påverkar matens kvalitet, smak och hållbarhet. Den rekommenderade temperaturen i ett kylskåp är +2 till +6 °C. Kom ihåg att temperaturen varierar inne i kylskåpet; vanligtvis är det varmast i grönsakslådan och i dörren, och kallast på nedersta hyllan. Torra livsmedel ska förvaras vid rumstemperatur. Med SmartStore™ Compact Clear blir det lätt att skapa ordning och reda i kylskåpet. 

3. Frys in matrester

Frys in överblivna matrester så snart som möjligt. Smaken, färgen, strukturen och vitaminerna håller sig nästan lika bra som när maten är färsk. Rekommenderad frystemperatur är –24 ⁰C. För förvaring är det –18 ⁰C. Använd slitstarka lådor med tätslutande lock som är säkra och BPA-fria, såsom SmartStore™ Frost.

4. Släng mindre mat 

Mängden matavfall varierar kraftigt mellan olika hushåll. Om vi slänger ätbar mat slösar vi pengar. Tänk på följande: Ät först den mat som riskerar att bli dålig, kolla vad du har i kylskåpet, frysen och skafferiet innan du handlar och ät rester till lunch dagen därpå, eller frys in dem. Spana in vårt stora utbud av matlådor här.

5. Blanda inte ihop bäst före-datum och sista förbrukningsdag

Ett bäst före-datum innebär att livsmedlets typiska kvaliteter bevaras fram till detta datum vid rätt förvaring. Efter bäst före-datumet kan livsmedlet förlora en del av dessa kvaliteter (till exempel kan ost hårdna), men maten går fortfarande att äta. Sista förbrukningsdag används på produkter som kan vara skadliga att äta efter det datumet. Sådana livsmedel innefattar rått kött, fisk och opastöriserad mjölk.