Yoghurtkaka med jordgubbar och citronglasyr

En underbar kaka med smak av sommar, perfekt för en picknick i det gröna!

 

Ingredienser:

150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokossocker
3 ägg
1 msk citronjuice

4 dl fint dinkelmjöl
¾ tsk bikarbonat
½ tsk salt
zest av 1 citron

1 ¾ dl tjock yoghurt, 10% fett

225 g jordgubbar, skurna i små tärningar
2 msk fint dinkelmjöl

2-3 msk citronjuice
2 dl florsocker

Gör så här: 

1. Smöra och mjöla en bakform och slå bort överflödigt mjöl. Sätt ugnen på 175° C.

2. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och citronzest i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa smör, strösocker och kokossocker tills det blivit luftigt och ljusbrunt. Tillsätt äggen ett i taget under försiktig vispning. Tillsätt till sist 1 msk citronjuice.

4. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen tillsammans med yoghurten. Blanda jordgubbarna med 2 msk dinkelmjöl och vänd ner dem i smeten.

5. Skeda över smeten i bakformen och släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55-60 minuter. Låt svalna på galler.

6. Blanda citronjuice med florsocker till glasyren och häll den över kakan när den svalnat helt.

Det här receptet är framtaget för GastroMax av Sonja Dahlgren.