Slappna av i en ren bastu

Det finns knappast något mer avslappnande än att bada i sin egen bastu och sedan kliva ut för att ta lite frisk luft eller ett snabbt dopp i sjön eller havet. Ännu trevligare är det om bastun ser ren och fräsch ut och doftar som en sommarkväll.

 

Många älskar att slappna av och njuta av en varm bastu, oavsett om det är hemma eller i sommarstugan. Här kommer några tips för att hålla bastun ren och fräsch.

  • Bastun håller sig renare om du tvättar av dig själv innan du går in, och sitter på en ren handduk. Särskilt på sommaren är det lätt att barfotafötter tar med sig smuts in, så se till att skölja av dem ordentligt i duschen eller i en balja som placeras vid dörren.

  • Se till att du får en bra ånga! Kontrollera bastustenarnas skick årligen och byt ut dem om det behövs. Det är även en bra idé att att göra en inspektion av hela bastuaggregatet samtidigt.

  • Sopa regelbundet bort damm och smuts från golvet, väggarna och taket.

  • Hur ofta bastun behöver rengöras beror på hur ofta den används, men en tumregel är att rengöra den ett par gånger om året, till exempel vid jul och midsommar,

  • Rengör bastun när den är kall. Fukta träytorna med varmt vatten och tvätta dem med allrengöringsmedel eller ett rengöringsmedel specifikt framtaget för bastur. Skrubba i samma riktning som träfibrerna. Om lavarna är fasta, se till att du kommer åt ordentligt mellan dem. Skölj först med varmt vatten och sedan med kallt för att stänga träporerna. Tvätta, skölj och torka golvet. Glöm inte att rengöra golvbrunnen! Vädra ur bastun ordentligt.

  • Efteratt du rengjort bastun så är det bra att hetta upp bastun en stund för att den ska torka ordentligt. Samma sak gäller när du har använt bastun  – stäng inte av den direkt, utan låt den torka i värmen.

  • Matchande hinkar, baljor och bastuskopor höjer bastuns utseende. Välj mellan stilren koppar och silver, tidslöst svart, vitt eller grått, eller låt fantasin flöda med pastellfärger. Alla våra hinkar och baljor tillverkas i Finland.

Skapa harmoni med koppar och silver

I vårt sortiment hittar du även produkter som tillverkats av gamla fiskenät, en grön hink och ett matchande grönt tvättfat.

Hinken är tillverkad av enbart återvunnen plast, materialet till behållaren utvinns av gamla fiskenät och handtaget är tillverkat av återvunnen plast från konsumenter. Tvättfatet är tillverkade av 70% gamla fiskenät och 30% vanlig polypropen.

Gamla fiskenät är en av de främsta källorna till plastavfall i våra hav. Produkter tillverkade av gamla fiskenät har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än liknande produkter tillverkade av traditionell plast.

Här kan du läsa merom hur vi använder oss av gamla fiskenät för att tillverka nya produkter.

Njut av härliga stunder i bastun!