Plocka, frys in och njut!

Sommaren och hösten är rena himmelriket för bär- och svampplockare. Om du inte är sugen på att ge dig ut i skogen går det lika bra med en tur till matbutiken. Bevara alla underbara smaker och vitaminer i din frys.

 

Bär

Du kan frysa in hela blåbär, lingon och tranbär utan att sockra bären först. Mjukare bär, såsom jordgubbar, hallon och hjortron, behöver sockras en aning; 0,5–1 dl socker per liter bär är lagom. På så sätt bevaras smaken, vitamin C-innehållet och strukturen bättre. Du kan naturligtvis även skiva, mosa, sylta eller safta bären! 

Äpplen, plommon ock körsbär

Du kan skiva eller riva äpplena. För att förhindra att de blir bruna kan du strö lite socker och pressa lite citron över dem. Plommon och körsbär håller sig bäst om de läggs i sockerlag med lite askorbinsyra.

Svamp

Kantareller, soppar, kremlor och andra vilda svampar ska förvällas före frysning. Pepparriskor ska sjudas i vatten, sköljas och rinna av före frysning. Karljohanssvamp kan frysas rå.

Grönsaker

Nästan alla grönsaker kan frysas in. De flesta bör dock förkokas så att de bevarar smaken och strukturen bättre. Rabarber, paprika och purjolök behöver dock inte värmas, utan kan hackas och frysas in som de är.

Örter

Persilja, dill och många andra örter kan frysas precis som de är.

Tips för bärplockning

• Plocka endast mogna bär när det är torrt ute.

• Plocka inte bär som växer vid sidan av en väg eller nära industriområden.

• Använd en stor, stabil hink.

• Om du använder en bärplockare ska du vara försiktig så att du inte skadar nästa års knoppar.

• Förvara bären svalt och frys in dem så snart som möjligt.