Bär
Du kan frysa in hela blåbär, lingon och tranbär utan att sockra bären först. Mjukare bär, såsom jordgubbar, hallon och hjortron, behöver sockras en aning; 0,5–1 dl socker per liter bär är lagom. På så sätt bevaras smaken, vitamin C-innehållet och strukturen bättre. Du kan naturligtvis även skiva, mosa, sylta eller safta bären!
Äpplen, plommon ock körsbär
Du kan skiva eller riva äpplena. För att förhindra att de blir bruna kan du strö lite socker och pressa lite citron över dem. Plommon och körsbär håller sig bäst om de läggs i sockerlag med lite askorbinsyra.
Svamp
Kantareller, soppar, kremlor och andra vilda svampar ska förvällas före frysning. Pepparriskor ska sjudas i vatten, sköljas och rinna av före frysning. Karljohanssvamp kan frysas rå.
Grönsaker
Nästan alla grönsaker kan frysas in. De flesta bör dock förkokas så att de bevarar smaken och strukturen bättre. Rabarber, paprika och purjolök behöver dock inte värmas, utan kan hackas och frysas in som de är.
Örter
Persilja, dill och många andra örter kan frysas precis som de är.