Ljummen sommarsallad med rostad potatis och dijondressing

Även om denna sallad serveras bäst ljummen, passar den även utmärkt till en sommar picknick eller en biltur med lunchstopp. Ta bara med grönsakerna och dressingen i separata burkar och rör ihop salladen precis innan den ska ätas.

 

4 personer

Ingredienser:

500 g små potatisar, halverade

15-20 sparrisstjälkar, endast topparna (spar stjälkarna till t.ex. en soppa)

1 dl gröna linser, sköljda och helst blötlagda

75 g sockerärter, halverade på längden

100 g salladslök, finstrimlad

100 g frysta små ärtor (”petits pois”)

100 g färsk babyspenat, sköljd

ätbara blommor (t.ex. penséer) och ärtskott till servering

Dressing

Zest från 1 citron

2 msk citronjuice

En nypa havssalt

En nypa nymalen svartpeppar

2 tsk Dijonsenap

2 msk olivolja

2 msk vispgrädde (går bra att byta mot mjölkfritt alt.)

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 225° C. Halvera potatisarna, skölj dem i kallt vatten och torka av dem med en ren handduk. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen ca 25 minuter.

2) Skölj sparrisen och skär av topparna (ca 6 cm). Låt dem rosta med potatisen i ugnen de sista 5 minuterna.

3) Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.

4) Vispa ihop citronzest, citronjuice, salt, svartpeppar och dijonsenap till dressingen. Tillsätt olivolja och grädde och smaka eventuellt av med mer salt.

5) Låt linser, potatis och sparris svalna något. Blanda sedan alla ingredienser till salladen, och lägg upp på ett stort fat eller en skärbräda. Skeda över dressingen och pynta med penséer och ärtskott.

Det här receptet är skapat för GastroMax av Sonja Dahlgren.