Städa undan vinterkaoset

Våren har kommit och det är dags att stuva undan vinterkläderna i garderoben. Du kommer att tacka dig själv nästa vinter om du tar dig tid att göra det ordentligt.

 

1. Kontrollera att kläderna är i gott skick, att du inte har tappat några knappar eller har ett trasigt blixtlås någonstans. Laga trasiga klädesplagg innan du stoppar undan dem. Kläder som du vet att du inte kommer att använda mer kan du skänka bort, lämna till återvinning eller sälja på en loppmarknad.

2. Jackor, tjocka tröjor, handskar, mössor och halsdukar blir ofta ganska smutsiga och svettiga under vintern, så se till att du tvättar och torkar dem ordentligt först. Om kläderna redan är rena kan du borsta av dem och vädra dem.

3. Rengör vinterkängorna noggrant från damm och smuts. Smörj in eller spreja dem vid behov med impregneringsmedel. Lägg inte för många skor i samma låda.

4. Förvara vinterkläderna i förvaringsboxar för att hålla ordning på dem och skydda dem från damm. Kvalitetsboxar håller länge och skyddar kläderna från mal. För att spara utrymme kan du även använda vakuumpåsar. Lägg dock inte läder- och mockakläder i plastpåsar eftersom de behöver andas.

5. Ställ boxarna i förrådet eller längst bak i garderoben. Sedan kan du slappna av.