Choklad- och chiabröd med banan

Det här bananbrödet blandas i en enda skål, och är något mittemellan ett bröd och en kaka. Det är bara en aning sött, vilket gör det perfekt när du blir sugen på något gott framåt eftermiddagen men ändå tillräckligt mycket av ett bröd för att passa till frukost eller kvällsmat.

 

Ingredienser:

5 dl fint dinkelmjöl
1,5 dl grovt rågmjöl
4 msk kakaopulver
1 dl hela hasselnötter
1 dl solrosfrön
3 msk chiafrön
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ tsk äkta vaniljpulver
75 g mörk choklad (70%), grovt hackad

5 dl naturell yoghurt, 3%
1 stor banan, mosad
3 msk lönnsirap

Kokosolja + 3 msk chiafrön till formen

1 banan
Solrosfrön, chiafrön och mjöl att strö ovanpå brödet

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 200° C. Olja en avlång brödform med kokosolja och ”bröa” den med chiafrön.

2) Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Rör ned yoghurt, mosad banan och lönnsirap och blanda till en jämn smet.

3) Häll över den kladdiga smeten i bakformen och jämna till ytan. Dela en banan på längden och tryck ned delarna på brödets yta. Strö över valfria frön och mjöl.

4) Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.

5) Låt svalna på galler och vänta minst en timme innan du skär upp brödet.

Det här receptet är framtaget för GastroMax av Sonja Dahlgren.