Blåbärspaj med maräng

Ett nytt sätt att njuta av blåbärspaj! Det här underbara receptet är framtaget av Finska Kocklandslaget.

 

Pajdeg

250 g osaltat smör

100 g socker

250 g vetemjöl

1 ägg

  1. Vispa smör och socker pösigt, nästan vitt. 

  2. Sikta i mjölet och blanda tills blandningen är gul och pajdegen kan formas till en boll.

  3. Addera ägget och rör om med en slickepott.

  4. Låt kallna i kylskåpet under ca 25 minuter.

  5. Rulla ut degen tunnt och till ett rektangulärt format. Lyft försiktigt över den till pajformen, och jämna ut kanterna.

Blåbärsfyllning

500 g blåbär

250 g syltsocker

1 dl vatten

  1. Blanda blåbär, vatten och socker i en kastrull.

  2. Låt koka upp och mixa blandningen slät med en handmixer.

  3. Koka i ytterligare 5 minuter och låt kallna.

  4. Bred ut fyllningen över pajdegen och strö över florsocker.

  5. Grädda i 175° C i ca 25 minuter.

Maräng

250 g florsocker

100 g äggvita

  1. Häll äggvitorna i en skål och vispa till hårt skum. De ska stanna i skålen när du håller den upp-och-ner.

  2. Fyll en spritspåse och spritsa maräng på toppen av blåbärspajen.

  3. Grädda i ugnen i 175° C i två minuter tills marängen har fått en gyllenbrun färg.

  4. Dekorera som du önskar. På bilden har krossade macaron-skal strötts över marängen.

Det här receptet är framtaget av finska kocklandslaget.