Lek medan ni städar

Var är legot? Var är kaninen? Var är kritorna? Gör det roligt för barnen att städa!

 

Att leka är viktigt för alla barn. Lekandet utvecklar barnens motoriska förmåga, språk, kreativitet och sociala färdigheter. Det krävs inte mängder av dyra och komplicerade leksaker för att ha roligt – det räcker gott med fantasi och entusiasm. Men det roliga kan lätt förvandlas till en enda röra om inte var sak har sin plats. 

Lär barnen att lägga tillbaka leksakerna i lådan när de har lekt färdigt. Varje kväll före sänggåendet ska allt städas undan.

Varje kategori leksaker (dockor, bilar, lego) behöver ha sin egen förvaringsbox. På så sätt behöver inte barnen öppna varenda låda för att ta fram det de vill leka med.

Använd transparenta boxar eller skapa konstnärliga etiketter tillsammans med barnen. Om du använder färgglada förvaringsboxar kan du välja olika färger för olika leksaker. Placera lådorna med leksaker nära golvet så att barnen enkelt kan nå dem. 

Om barnen har fler leksaker än vad de behöver, eller om de har blivit för stora för vissa leksaker, kan du föreslå att ni ska skänka bort dem så att andra barn kan få leka med dem. På så sätt lär sig barnen även empati och att dela med sig. Ett annat alternativ är att sälja dem på en loppmarknad, vilket lär barnen pengars värde.