Rosa cheesecake

En utsökt efterrätt som passar oavsett årstid!

 


Cheesecake

750 g färskost
375 g florsocker
6 st gelatinblad
150 g vispad grädde
300 g Digestivekex
150 g osaltat smör  
8 g rosa karamellfärg

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp grädden och lägg i gelatinbladen under omrörning.

Häll över gelatin- och gräddblandningen i färskosten och vispa med en ballongvisp tills blandningen är slät.

Tillsätt florsocker och vispa tills allt har blandats ordentligt.

Krossa kexen till småbitar och smält eller bryn smöret.

Häll smöret över kaksmulorna och rör om tills blandningen är slät.

Fördela smulblandningen i springformen så att hela botten är täckt.

Häll över färskostblandningen på botten och jämna ut med en slickepott.

Låt din cheesecake stå i kylskåpet i minst 2 timmar.

Ta bort kanten på springformen och dekorera kakan som du önskar. (Recept på dekorationer bredvid).

Servera och njut.

Tips: Du kan lägga till chokladbitar eller godissmulor i färskostmixen!


Dekorationer

Körsbär
Basilikablad
Macarons
Maränger
Chokladkräm
 
Macarons

100 g äggvita
100 g socker
125 g mandelmjöl
150 g florsocker
3 g rosa karamellfärg

Vispa upp socker och äggvitor till en glansig marängsmet.

Blanda ihop mandelmjölet med florsockret.

Sila ner mandelmjölet och florsockret i marängblandningen, en tredjedel åt gången till allt mjöl är i.

Vispa macaron-smeten till den blir glansig men inte för hårt – smeten ska vara luftig. 

Vänd slutligen karamellfärgen in i smeten. 

Använd en spritspåse och spritsa ut små bollar (2 cm i diameter) på ett bakplåtspapper och låt dem vila i rumstemperatur i 30 minuter till ytan är hård och glansig. 

Grädda i ugnen i 140 grader i ca 10-15 minuter.

Låt skalen svalna efter gräddningen.


Maräng

1,5 dl vatten
500 g socker
240 g äggvita

Blanda vatten och socker och hetta upp till 115 grader och börja vispa äggvitorna snabbt antingen för hand eller med en elvisp.

När socker- och vattenblandningen når 121 grader, häll i äggvitorna i en tunn stråle, vispa marängen med halv kraft till blandningen är glansig och rumstempererad. 

Spritsa ut marängen på bakplåtspapper med en spritspåse och låt de torka i 71 grader i ugnen under ca 20 minuter.

Hyvla över lite choklad eller strö över kakaopulver på toppen om så önskas

Chokladkräm

350 g choklad
1,5 dl mjölk
1 dl vispad grädde
0,25 dl glykos
3 gelatinblad
 
Blanda mjölk, grädde och glykos och låt koka upp, lägg sedan i de blötlagda gelatinbladen. 

Smält ner chokladen och häll ner en tredjedel av gräddblandningen åt gången och blanda den samtidigt slät.

När alla vätskor är nerblandade i chokladen ska resultatet vara glansigt och flytande.

Låt krämen svalna i kylskåpet över natten. Häll sedan över den i en spritspåse.  

Spritsa ut krämen på din cheesecake med en spritspåse.

Receptet är framtaget av finska kocklandslaget