Ta hand om fåglarna

Många fågelarter behöver bli matade under vintern för att överleva. Gör en god sak och se på när fåglarna samlas för att äta.

 

När?

Påbörja matningen när marken fryser eller när den första snön faller. Sedan bör du fortsätta tills våren kommer med barmark och tjälen har gått ur jorden. 

Var?

Matplatsen bör ligga en bit ifrån huset eftersom fåglar är lättskrämda och annars kan flyga mot speglingarna som de ser i fönsterrutorna. Träd och buskar ger bra skydd mot den kalla vinden och andra djur.

Det är alltid en bra idé att skapa flera matplatser på olika ställen så att fåglarna inte behöver tävla mot varandra om maten.

Vad?

Den mest populära fågelmaten är solrosfrön, jordnötter, havre och talg.

Hur?

Orthex fågelmatare är tillverkade av ett UV- och frosttåligt material som klarar temperaturer ner till −40 °C. Fåglarna kan inte komma in i fågelmataren, vilket förhindrar spridningen av sjukdomar bland vilda fåglar. Fågelmatarna har utvecklats tillsammans med svenska ornitologer. 

Fågelmataren ska rengöras utomhus, eftersom den kan innehålla fågelspillning. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efteråt.