Gröna tummen upp!

Växter och blommor skapar en trevlig atmosfär i hemmet. De är inte bara vackra att titta på, de kan även hjälpa till att rena luften, öka luftfuktigheten, och minska stress. Här kommer våra bästa tips på hur du får dina krukväxter att blomstra.

 

Glöm inte ljuset

Planera placeringen av dina krukväxter utifrån hur mycket ljus de behöver. Växter med tjocka och färgglada blad eller blommor behöver mer ljus. 

Vattna rätt

Växter med stora blad och blommor behöver mer vatten än växter med kladdiga blad och kaktusar. Vattna dem rikligt och låt sedan jorden torka lite grann – på så sätt kan man få vissa växter att blomma! Vattna med rumstempererat vatten. 

Spreja bladen

Spreja bladen dagligen med rent vatten. Detta ökar luftfuktigheten och får växterna att hålla längre. Tjockbladiga växter behöver inte sprejas. 

Använd gödningsmedel

Ge växterna gödning regelbundet, men bara under växtsäsongen. De flesta växter börjar växa i mars och slutar växa i oktober eller november. Om bladen bleknar eller skrumpnar betyder det att växten behöver mer näring.




Använd krukor med långtidsbevattning

Krukor med långtidsbevattning är bra för växter som kräver jämn vattentillförsel. Krukorna gör det superlätt för dig: växterna suger helt enkelt upp det vatten de behöver från ytterkrukan. Mätstickan talar om när det är dags att fylla på med vatten.

Byt jord

Jorden behöver vanligtvis bytas med tre till fem års mellanrum; mindre växter behöver ny jord lite oftare.

Visste du att vissa växter förbättrar luften?

En del växter renar luften och ökar luftfuktigheten. Ampellilja, drakblodsträd, svärmors tunga, prickblad och benjaminfikus är exempel på växter som renar luften från förorenande ämnen. Palmer, fönsterfikus, ormbunke, gullranka och drakblodsträd ökar luftfuktigheten.

Allergivarning!

Vissa växter kan orsaka irritation hos människor med allergier. Exempel på sådana växter är benjaminfikus, drakblodsträd, hibiskus, fönsterfikus, krysantemum och gerbera. Om du har små barn eller husdjur bör du välja växter som inte är giftiga.