önskelista
  • Sök bland våra produkter för att lägga till artiklar till din önskelista.

Biobaserad plast

Biobaserad plast är plastmaterial tillverkad helt eller delvis av förnybara resurser. Biomassan som används kan komma från till exempel majs, sockerrör eller cellulosa.

Biobaserad plast reducerar vårt beroende av begränsade fossila resurser och har ett betydligt mindre koldioxidavtryck än plast från fossila bränslen.

Materialet i GastroMax™ BIO matförvaring och servis är utvunnen från sockerrör. Dessa produkter har ett mer än 80% minskat koldioxidavtryck jämfört med liknande artiklar i traditionell plast.

För GastroMax™ BIO skärbrädor använder vi en blandning av sockerrör och träfiber från nordisk gran. Produkterna har ett upp till 60% minskat koldioxidavtryck jämfört med liknande artiklar i traditionell plast.

GastroMax™ BIO nylonredskap är tillverkade äv ett kompositmaterial som innehåller biobaserad plast gjord av ricinolja. Glasfiber och polyamid har tillsatts för att förlänga hållbarheten och öka värmetåligheten. Koldioxidavtrycket från redskapen är mindre än hälften än det från liknande produkter i traditionell plast.

Alla GastroMax™ produkter är livsmedelsgodkända och uppfyller kraven för material som kommer i kontakt med mat. De innehåller inte några icke godkända växtfiber.

Materialet i GastroMax™ BIO matförvaring och servis är baserat på sockerrör. I produktionsprocessen omvandlas sockerrören först till etanol (en typ av alkohol) och etanol som råvara för biobaserad plast, därför innehåller inte materialet några fibrer.

Träfibrerna i GastroMax™ BIO köksredskap kommer ifrån svenskodlad gran och även det materialet är livsmedelsgodkänt.

 

Certifiering av biobaserat innehåll i produkter

OK Biobased från TÜV Austria är ett certifieringssystem som tillhandahåller oberoende bevis för det biobaserad ursprunget av en produkt. Certifieringen är baserad på test i laboratorier av innehållet i de testade produkterna.

OK biobased använder sig av ett stjärnsystem för att ange mängden biobaserat material i en produkt. Varje certifierad produkt bedöms utifrån en skala från en till fyra stjärnor.

Det högsta betyget, fyra stjärnor, certifierar att produkten består av mer än 80% biobaserat material. Det har tilldelats GastroMax™ BIO servis av sockerrör, GastroMax™ BIO matförvaring av sockerrör, och GastroMax™ BIO skärbrädor av sockerrör och träfiber.

GastroMax™ BIO nylonredskap har tilldelats tre stjärnor, det näst högsta betyget som certifierar att produkten består av 60 till 80% biobaserat material.

Certifierade GastroMax™ BIO produkter bär OK biobased symbolen på förpackningen.