Rosa cheese cake
Receptet är framtaget av det Finska Kocklandslaget.
Cheese cake
750 g färskost
375 g florsocker
6 st gelatinblad
150 g vispad grädde
300 g Digestivekex
150 g osaltat smör
8 g rosa karamellfärg
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp grädden och lägg i gelatinbladen under omrörning.
- Häll över gelatin- och gräddblandningen i färskosten och vispa med en ballongvisp till blandningen är slät.
- Tillsätt florsocker och vispa till allt har blandats ordentligt.
- Krossa kexen till småbitar och smält eller bryn smöret.
- Häll smöret över kaksmulorna och rör om till blandningen är slät.
- Fördela smulblandningen i springformen så att hela botten är täckt.
- Häll över färskostblandningen på botten och jämna ut med en slickepott.
- Låt din cheese cake stå i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Ta bort kanten på springformen och dekorera kakan som du önskar. (Recept på dekorationer nedan).
- Servera och njut.
Tips: Du kan lägga till chokladbitar eller godissmulor i färskostmixen.
Dekorationer
Körsbär
Basilikablad
Macarons
Maränger
Chokladkräm
Macarons
100 g äggvita
100 g socker
125 g mandelmjöl
150 g florsocker
3 g rosa karamellfärg
- Vispa upp socker och äggvitor till en glansig marängsmet.
- Blanda ihop mandelmjölet med florsockret.
- Sila ner mandelmjölet och florsockret i marängblandningen, en tredjedel åt gången till allt mjöl är i.
- Vispa macaron-smeten till den blir glansig men inte för hårt – smeten ska vara luftig.
- Vänd slutligen karamellfärgen in i smeten.
- Använd en spritspåse och spritsa ut små bollar (2 cm i diameter) på ett bakplåtspapper och låt dem vila i rumstemperatur i 30 minuter till ytan är hård och glansig.
- Grädda i ugnen i 140 grader i ca 10-15 minuter.
- Låt skalen svalna efter gräddningen.
Maräng
1,5 dl vatten
500 g socker
240 g äggvita
- Blanda vatten och socker och hetta upp till 115 grader och börja vispa äggvitorna snabbt antingen förhand eller med en elvisp.
- När socker- och vattenblandningen når 121 grader, häll den i äggvitorna i en tunn stråle, vispa marängen med halv kraft till blandningen är glansig och rumstempererad.
- Spritsa ut marängen på bakplåtspapper med en GastroMax spritspåse och låt de torka i 71 grader i ugnen under ca 20 minuter.
- Hyvla över lite choklad eller strö över kakaopulver på toppen om så önskas.
Chokladkräm
350 g choklad
1,5 dl mjölk
1 dl vispad grädde
0,25 dl glykos
3 gelatinblad
- Blanda mjölk, grädde och glykos och låt koka upp, lägg sedan i de blötlagda gelatinbladen.
- Smält ner chokladen och häll ner en tredjedel av gräddblandningen åt gången och blanda den samtidigt slät.
- När alla vätskor är nerblandade i chokladen ska resultatet vara glansigt och flytande.
- Låt krämen svalna i kylskåpet över natten. Häll sedan över den i en spritspåse.
- Spritsa ut krämen på din cheese cake genom att använda en GastroMax spritspåse.