önskelista
  • Sök bland våra produkter för att lägga till artiklar till din önskelista.

Gör ett säkert val

Bisfenol A (BPA) och dess farliga effekter debatteras flitigt över hela världen. Det är en mycket vanlig plastkemikalie, som kontinuerligt släpps ut i miljön. Var på den säkra sidan och kontrollera vilken sorts plast du använder.

Vad är BPA och var används det?

BPA används i tillverkningen av polykarbonat och som härdare i andra plaster. Det gör plasten mer tålig mot stötar och höga temperaturer. Ämnet finns till exempel i innerbeläggningen på konservburkar och läskburkar. När man värmer en plastlåda som innehåller BPA kan ämnet läcka ut i maten, särskilt om den är fet eller syrlig.

Många studier visar att BPA kan ge skador på nervsystemet och hormonfunktionerna, och särskilt barn och spädbarn ligger i riskzonen. På grund av det har EU förbjudit användningen av BPA i flaskor för barn.

 

Använd bara säker plast

Se till att du bara använder säker och testad BPA-fri plast. När du lagar mat bör du även kontrollera att de köksredskap och matlådor du använder är tillverkade av material som är godkända för livsmedel.

Orthex använder inte BPA i några av sina produkter. Alla produkter testas regelbundet, både vid oberoende laboratorier och genom funktionstester i enlighet med de strängaste kvalitetsreglerna. Nästan alla våra plastprodukter tillverkas i Sverige eller Finland.

För mer information:

Wikipedia >>

EFSA >>