Yoghurtkaka med Jordgubbar & Citronglasyr
GastroMax-recept, Sonja Dahlgren - Dagmar's Kithen
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokossocker
3 ägg
1 msk citronjuice
…
4 dl fint dinkelmjöl
¾ tsk bikarbonat
½ tsk salt
zest av 1 citron
…
1 ¾ dl tjock yoghurt, 10% fett
…
225 g jordgubbar, skurna i små tärningar
2 msk fint dinkelmjöl
…
2-3 msk citronjuice
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Smöra och mjöla en 1,8 liters bakform och slå bort överflödigt mjöl. Sätt ugnen på 175° C.
2. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och citronzest i en bunke och ställ åt sidan.
3. Vispa smör, strösocker och kokossocker tills det blivit luftigt och ljusbrunt. Tillsätt äggen ett i taget under försiktig vispning. Tillsätt till sist 1 msk citronjuice.
4. Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen tillsammans med yoghurten. Blanda jordgubbarna med 2 msk dinkelmjöl och vänd ner dem i smeten.
5. Skeda över smeten i bakformen och släta till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 55-60 minuter. Låt svalna på galler.
6. Blanda citronjuice med florsocker till glasyren och häll den över kakan när den svalnat helt.