Ljummen sommarsallad med rostad potatis och dijondressing
Vad ska vi äta ikväll? En vanlig fråga som idag har ett självklart svar. Sonja Dahlgren som driver Dagmar’s Kitchen tipsar om en superhärlig sommarsallad, som tilltalar även den kräsne.
4 personer
Ingredienser:
500 små potatisar, halverade
15-20 sparrisstjälkar, endast topparna (spar stjälkarna till t.ex. en soppa)
1 dl gröna linser, sköljda och helst blötlagda
…
75 g sockerärter, halverade på längden
100 g salladslök, finstrimlad
100 g frysta små ärtor (”petits pois”)
100 g färsk babyspenat, sköljd
…
ätbara blommor (t.ex. penséer) och ärtskott till servering
Dressing
Zest från 1 citron
2 msk citronjuice
En nypa havssalt
En nypa nymalen svartpeppar
2 tsk Dijonsenap
2 msk olivolja
2 msk vispgrädde (går bra att byta mot mjölkfritt alt.)
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225° C. Halvera potatisarna, skölj dem i kallt vatten och torka av dem med en ren handduk. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen ca 25 minuter.
2) Skölj sparrisen och skär av topparna (ca 6 cm). Låt dem rosta med potatisen i ugnen de sista 5 minuterna.
3) Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.
4) Vispa ihop citronzest, citronjuice, salt, svartpeppar och dijonsenap till dressingen. Tillsätt olivolja och grädde och smaka eventuellt av med mer salt.
5) Låt linser, potatis och sparris svalna något. Blanda sedan alla ingredienser till salladen, och lägg upp på ett stort fat eller en skärbräda. Skeda över dressingen och pynta med penséer och ärtskott.