WISH LIST
Swedish

Rosa cheese cake

Receptet är framtaget av det Finska Kocklandslaget.

Cheese cake

750 g färskost 

375 g florsocker 

6 st gelatinblad

150 g vispad grädde 

300 g Digestivekex 

150 g osaltat smör  

8 g rosa karamellfärg 

 

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 
  2. Koka upp grädden och lägg i gelatinbladen under omrörning. 
  3. Häll över gelatin- och gräddblandningen i färskosten och vispa med en ballongvisp till blandningen är slät. 
  4. Tillsätt florsocker och vispa till allt har blandats ordentligt.  
  5. Krossa kexen till småbitar och smält eller bryn smöret.  
  6. Häll smöret över kaksmulorna och rör om till blandningen är slät.  
  7. Fördela smulblandningen i springformen så att hela botten är täckt.  
  8. Häll över färskostblandningen på botten och jämna ut med en slickepott.  
  9. Låt din cheese cake stå i kylskåpet i minst 2 timmar.  
  10. Ta bort kanten på springformen och dekorera kakan som du önskar. (Recept på dekorationer nedan). 
  11. Servera och njut. 

 

Tips: Du kan lägga till chokladbitar eller godissmulor i färskostmixen. 

Dekorationer

Körsbär

Basilikablad

Macarons

Maränger 

Chokladkräm 

 

Macarons

100 g äggvita 

100 g socker 

125 g mandelmjöl 

150 g florsocker 

3 g rosa karamellfärg 

 

  1. Vispa upp socker och äggvitor till en glansig marängsmet. 
  2. Blanda ihop mandelmjölet med florsockret. 
  3. Sila ner mandelmjölet och florsockret i marängblandningen, en tredjedel åt gången till allt mjöl är i. 
  4. Vispa macaron-smeten till den blir glansig men inte för hårt – smeten ska vara luftig.  
  5. Vänd slutligen karamellfärgen in i smeten.  
  6. Använd en spritspåse och spritsa ut små bollar (2 cm i diameter) på ett bakplåtspapper och låt dem vila i rumstemperatur i 30 minuter till ytan är hård och glansig.  
  7. Grädda i ugnen i 140 grader i ca 10-15 minuter. 
  8. Låt skalen svalna efter gräddningen. 

Maräng

1,5 dl vatten 

500 g socker 

240 g äggvita

 

  1. Blanda vatten och socker och hetta upp till 115 grader och börja vispa äggvitorna snabbt antingen förhand eller med en elvisp. 
  2. När socker- och vattenblandningen når 121 grader, häll den i äggvitorna i en tunn stråle, vispa marängen med halv kraft till blandningen är glansig och rumstempererad.  
  3. Spritsa ut marängen på bakplåtspapper med en GastroMax spritspåse och låt de torka i 71 grader i ugnen under ca 20 minuter.  
  4. Hyvla över lite choklad eller strö över kakaopulver på toppen om så önskas.

Chokladkräm

350 g choklad 

1,5 dl mjölk 

1 dl vispad grädde 

0,25 dl glykos 

3 gelatinblad

 

  1. Blanda mjölk, grädde och glykos och låt koka upp, lägg sedan i de blötlagda gelatinbladen.  
  2. Smält ner chokladen och häll ner en tredjedel av gräddblandningen åt gången och blanda den samtidigt slät.
  3. När alla vätskor är nerblandade i chokladen ska resultatet vara glansigt och flytande. 
  4. Låt krämen svalna i kylskåpet över natten. Häll sedan över den i en spritspåse.  
  5. Spritsa ut krämen på din cheese cake genom att använda en GastroMax spritspåse.